Nieuws

PGVZ nodigt senioren uit om samen te bewegen

senioren aan het sporten

Zorgorganisatie PGVZ organiseert in samenwerking met Stichting Welzijn beweeglessen voor senioren die fit willen blijven. Een professional begeleidt de deelnemers en houdt daarbij rekening met ieders eigen capaciteiten. De beweeglessen vinden elke maandag van 09.30 – 11.30 plaats in de Socioruimte van de Ommeland aan de Schaepmanlaan. Op maandag 8 februari organiseert PGVZ een open ochtend waarbij mensen gratis mee kunnen doen.

De beweeglessen zijn bedoeld voor 65-plussers die graag in beweging willen blijven en daarnaast in contact willen komen met leeftijdsgenoten. De lessen duren zestig minuten en zijn erop gericht ouderen fit en gezond te houden. “Het plezier in bewegen en het sociale contact staan daarin centraal,” vertelt bewegingsagoog Jannet van Benthem. 

Persoonlijke aanpak
Van Benthem begint de lessen met een warming-up oefening, waarna bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten volgen. “Spelenderwijs gaan we aan het werk met verschillende materialen. Hierbij is er aandacht voor lichaamsbewustzijn, persoonlijke grenzen en het verschil tussen spanning en ontspanning.” Ze houdt hierbij rekening met de capaciteiten van de verschillende deelnemers: “Ik stem de activiteiten af op de mogelijkheden van de mensen. Mensen die snel buiten adem zijn, rusten wat vaker uit. Of ze doen zittende oefeningen, zodat ze toch kunnen participeren.” De persoonlijke aanpak valt erg in de smaak, vertelt ze: “Deelnemers zijn erg enthousiast en waarderen het dat iedereen op zijn eigen manier mee kan doen.” De lessen worden afgesloten met een ontspanningsoefening, bijvoorbeeld gericht op mindfullness.

En daarna is het tijd voor een gezellig samenzijn. “Het gaat in deze lessen niet alleen om bewegen. Het sociale aspect en het gezellige samenzijn zijn minstens zo belangrijk,” vertelt Van Benthem. “Er is dus alle ruimte om gezellig koffie en thee te drinken en na te praten.” Ook wordt elk ‘beweegjaar’ gezamenlijk afgesloten met een leuk uitje. Meedoen aan de bewegingslessen is erg vrijblijvend, vertelt Van Benthem. “Deelnemers betalen geen maandelijks bedrag, maar €2,50 per keer. Kunnen ze een keer niet, dan hoeven ze ook niet te betalen.”

Open ochtend
Op maandagochtend 8 februari houdt PGVZ een open ochtend, waarbij mensen gratis en vrijblijvend mee kunnen doen met de les. Achteraf kunnen ze gezellig een kopje koffie of thee drinken en zich eventueel aanmelden voor de volgende lessen. Ouderen die graag mee doen maar niet in staat zijn om zelfstandig naar de locatie te komen, kunnen contact opnemen met PGVZ. In overleg wordt er voor hen vervoer geregeld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jannet van Benthem (jannet.vanbenthem@pgvz.nl).