Nieuws

Vogellanden en PGVZ slaan handen ineen

Gosse en Janneke

ZWOLLE – Revalidatiecentrum Vogellanden en thuiszorgorganisatie PGVZ hebben de handen ineen geslagen. Samen gaan zij innovatieve zorg leveren waarbij de cliënt de regie in handen heeft. Patiënten van Vogellanden die op weekendverlof gaan, krijgen bij PGVZ zorg die naadloos aansluit op hun revalidatieplan.

“We zijn erg blij dat we tot deze nauwe samenwerking zijn gekomen. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat we elkaar kunnen versterken en goed bij elkaar passen. Het is een win-winsituatie,” zegt Fenna Eefting, bestuurder van Vogellanden.

Bij de officiële tekening van het contract tussen Vogellanden en PGVZ op dinsdag 3 november is de stemming opperbest. Beide partijen hebben elkaar in deze samenwerking gevonden. “De kwaliteit van de zorg kan met deze stappen alleen maar verbeteren,” zegt Gosse Noppert, directeur van PGVZ. “Goede zorg leveren, is het allerbelangrijkste. De cliënt staat voorop en van daaruit werken we verder.”

Eigen regie
Patiënten van Vogellanden die op weekendverlof gaan, hebben vaak thuiszorg nodig. In het verleden werd een thuiszorgorganisatie naar keuze ingeschakeld. Doordat Vogellanden met een groot aantal thuiszorgorganisaties te maken kreeg, werd de zorg onoverzichtelijk en diffuus. Door de samenwerking met PGVZ aan te gaan, verwacht de organisatie beter zicht en meer invloed te krijgen op de kwaliteit van de zorg. “Bovendien sluiten deze organisaties qua identiteit goed bij elkaar aan,” vertelt Janneke Scheewe, manager Volwassenenrevalidatie bij Vogellanden. “We vinden allebei innovatie in de zorg erg belangrijk. We staan niet stil, maar kijken altijd hoe we de zorg kunnen verbeteren.” Zowel bij Vogellanden als bij PGVZ is het erg belangrijk dat de patiënten de eigen regie over hun leven en ‘beterproces’ houden. “We willen de lijntjes kort houden en direct met elkaar communiceren,” zegt Eefting. Op deze manier wordt de thuiszorg van PGVZ een verlengstuk van de revalidatie in Vogellanden.

Gosse Noppert van PGVZ en Janneke Scheewe, manager Volwassenenrevalidatie bij Vogellanden
Gosse Noppert van PGVZ en Janneke Scheewe, manager Volwassenenrevalidatie bij Vogellanden

(Kennis)uitwisseling
In de toekomst willen beide partijen ook kijken naar uitwisseling van kennis en expertise. “PGVZ wil graag gebruik maken van de faciliteiten van Vogellanden op het gebied van scholing van verpleegkundigen,” zegt Noppert. “Als we elkaar ook op die manier kunnen versterken, komt dat ten goede aan de patiënt.” Ook het uitwisselen van personeel tijdens piek- en daltijden staat op de planning.